Våra rum

Här härskar det lantliga lugnet, även om den ”stora världen” finns bara ett stenkast bort. Våra rum ligger i säteriets flygelbyggnader där du sover gott och vaknar utvilad. Då väntar en stor härlig frukostbuffé på dig i restaurangen!

Säteriet har delvis genomgått en renovering under 2013. Av våra rum som vi erbjuder våra kunder har flesta gjorts om, ett efter ett, omsorgsfullt och kärleksfullt för att passa säteriet och miljön. Rummen har döpts efter historiska namn och platser med anknytning till Karstorp. Ett exempel är Kierstin som bodde här redan 1675 tillsammans med en dräng och en piga. Det sägs förresten att hon vakar över sin gård fortfarande…

Sviten har Elizabetth Henberg, inredare och designer, inrett i elegant gråskala. Den är som gjord för kärlekspar, särskilt den noga utvalda fotokonsten. Ambitionen har varit att skapa ett enkelt men samtidigt inbjudande rum som väcker känslan att man vill stanna kvar länge.

Rum 25

Pigan Pernilla var en av de anställda hos ägaren Gustav Rydingstierna. Hon kom till gården som 17-åring och stannade även efter att Gustav Rydingstierna avled 1709. Pernilla blev då istället piga åt Rydingstiernas måg Lars Rhodin som flyttade in på Karstorp 1713. Pigan levde och arbetade på Karstorp till sin död 1740.

Rum 27

I augusti 1646 köptes Karstorp av Joen Björnbergs från Ulricehamn. Kort före förvärvet, 30 juli 1646, blev han adlad och hans ätt introducerades under nr 359 på riddarhuset. Som motivering till adlingen står att läsa: ”Han utrustade i danska fejden på egen bekostnad åtskilliga ryttare och hjälpte med iver till att hålla fienden från gränsen samt gjorde kronan åtskilliga försträckningar i penningar ”

Rum 31

1868 startade John G Grönvall Sköfde Gjuteri och Mekaniska Verkstad som till sin början huvudsakligen tillverkade produkter för avsättning inom närregionen – pannor, grytor, kaminer och jordbruksredskap. 1875 ombildades företaget och man tar sig namnet Sköfde Mekaniska Verkstad. Kring sekelskiftet låg personalstyrkan på omkring 130 personer med en medeltimpeng på 22,2 öre. John avgick från den verksamheten 16 maj, 1909. Numera heter Grönvalls verkstad Volvo Powertrain.

Rum 46

Sviten har Elizabeth Henberg, inredare och designer bakom Design by E, inrett i elegant gråskala. Den är som gjord för kärlekspar, särskilt den noga utvalda fotokonsten. Ambitionen har varit att skapa ett enkelt men samtidigt inbjudande rum som väcker känslan att man vill stanna kvar länge.