Hållbarhet
Här på Karstorp Säteri försöker vi alltid att minimera onödig konsumtion i form av engångsmuggar, byta lakan och handdukar varje dag.
Från 2020 ändrade vi så att vi inte har stannastäd som standard utan vill gästen ha stannastäd så får man säga till så löser vi det givetvis. Detta är en stor del rengöringsmedel, och personaltimmar som sparats in.
Vi har satt upp små skyltar på rummen där det är lite mer åt ”nudging” där vi skrivit i några av rummen
”3 av 5 personer som bott i detta rummet återanvänder sina handdukar, gör det du med ”
Vi har inte ett restaurangkök som är öppet dag in och dag ut. Vi jobbar på ett sådant sätt att man får boka in ett sällskap och där kommer vi överens med sällskapet vad de vill äta och därifrån köper vi oftast närproducerat, precis som att vi odlar våra egna kryddor och sallad i våra odlingsbäddar.
Vi har nyligen bytt ut vår gamla värmepanna och oljepanna och ersatt det med fjärrvärme. För både miljön och plånboken.
Vi kollar på miljösmarta och nya dispenser som gör att vi kan få ut dubbelt så mycket tvål kontra en vanlig dispenser.
Vi ligger i en skogsmiljö med en vacker sjö ett stenkast från oss och givetvis försöker vi jobba med att ta hand om det runt omkring också. Vi planerar solceller på både den nya restaurangens tak som snart lyfts upp samt på parkeringen för att få en egen produktion av energi samt minska skottning och grusning på vintertid.